25 jaar Bast kwaliteitsbeheer

En toen… toen was het zomaar 4 weken later.

Herkent u het ook dat de tijd voorbij vliegt? In teamoverleg zegde ik toe de feesteditie van onze nieuwsbrief een maand voor ons jubileum af te ronden. 18 september 1997 schreef ik Bast Kwaliteitsbeheer in, in het handelsregister van de Kamer van Koophandel in Meppel.
Inmiddels zijn we alweer een maand onderweg op onze zilveren loopbaan.

De opmerkelijke belevenissen in 25 jaar kwaliteitswerk kunnen een boeiend boek opleveren.
Wie weet komt het daar ook nog van.

Om chronologisch een voorschot te geven:
Als bleue scholier begon ik in een fileerderij onderaan de vistrap. Dat betekende dat mijn kwaliteiten vooral werden ingezet voor het kaken van haring en het betere schoonmaak- en desinfecteerwerk.
Daarmee kun je fysiek heel actief zijn, maar mentaal kon ik meer uitdaging aan.

En die kwam er toen mijn werkgever in 1995 een heel pakket aan overheidsregels kreeg te verstouwen. Heel levensmiddelen land kreeg te maken met HACCP wetgeving. Uiteindelijk dacht ik een systeem uit aan de snijtafel, waarbij collega’s met hun mespunt registraties konden aftekenen als bewijs voor de uitvoer van verplichte controles vanuit het HACCP-plan.

De basis van deze werkwijze is in 25 jaar niet gewijzigd. Het gaf me ook de kans een bedrijf te starten toen een bakkerij en een kaasrasperij me vroegen een vergelijkbare HACCP systematiek voor hun bedrijven te ontwikkelen. Daarmee werd de ondernemerszin in me aan gewakkerd en de randvoorwaarden om een bedrijf te starten. Er moesten minimaal 3 potentiële klanten zijn om te kunnen starten.

Ik bemerkte dat ik de klantkring in meer kon ondersteunen. Daarvoor volgde ik naast de studie levensmiddelentechnologie modules Arbo en Milieumanagement. Bast Kwaliteitsbeheer bood toen geïntegreerde kwaliteitszorg voor kwaliteit, voedselveiligheid arbo en milieu.

Op al deze terreinen is regelgeving de afgelopen jaren flink uit gebreid en verscherpt. Milieu werd ingesloten in het thema duurzaamheid met ook aandacht voor natuur, welzijn en gezondheid van medewerkers.  Voor Arbo is het tegenwoordig moeilijker om gespecifieerde hulp te bieden door verplichte toetsing van arboplannen door gekwalificeerde arbodiensten

Dat ik snel de landgrenzen van Drenthe overstak werd een uitloop naar projecten door heel Nederland en buitenland. En dat we heel divers in de voedingsector zijn vertegenwoordigt. Van krabben en kreeften naar heel mooi zuurdesembrood tot aan sensationele salsa’s. Naast heel veel bedrijfsculturen heb ik veel mogen proeven en zien van andere eet en drinkgewoonten en volksaarden tijdens de reizen. Veel reisavonturen die een mooie afvaart en inspiratie voor de kookboot zijn: de kookstudio die onderdeel is van het Culinair Technologisch Centrum waar het om eten, drinken in brede zin gaat.

Ons motto is om helder en compleet te zijn. Dat kunnen we zijn voor voedselveiligheid, diervoederveiligheid en duurzaamheid in de keten van land tot tand. Na de verhuizing naar Hoenderloo, start van de verbouwing is een mooie werkplek gerealiseerd in wat het Culinair Technologisch Centrum is geworden.

Naast kantoor een plek die meer is dan een kookstudio. Er is ruimte voor opleidingen, vergaderingen en specifieke themasessies als wijnproeverijen en dieet koken.
Door uitloop van de verbouwing vierden we ons zilveren jubileum bescheiden. Het spektakel om dit te combineren met een grootse opening kon nog geen doorgang vinden. Er is al heel veel belangstelling geweest van vele relaties in ons netwerk over hoe het project verloopt.

Gelukkig zijn we het hele jaar 25 en verwachten we in februari alsnog met u zowel de mijlpaal als de nieuwe koers te kunnen vieren tijdens de officiële opening van het Culinair Technologisch Centrum voor koken, proeven en boeien. Blijf ons daarom volgen voor de stand van zaken.

Om u een idee te geven van het vertrekpunt hebben we enkele folders en ook logo’s uit de oude doos gehaald. (Naast papier worden ook  externe harde schijven daar tegenwoordig in opgeborgen). Herkent u ook de rode draad en onze missie?

Op dit moment zoeken we een nieuwe collega in de rol als Management assistent. En allicht dat u de vacature ook kunt delen die via LinkedIn is geplaatst. De komende maanden gaan we ook verder op zoek naar een nieuwe adviseur om ons team te versterken. Daarover volgt meer op de website en in onze nieuwsbrief.

Dank voor het vertrouwen in de afgelopen jaren. Onze groei is mede mogelijk gemaakt door ons sterke netwerk en we zien het als een erkenning dat relaties ons mond tot mond aanbevelen.
We zetten deze koers graag voort

Namens het hele team,

Rian Bast

Bed and breakfast de oude slagerij

BAST KWALITEITSBEHEER

Bast Kwaliteitsbeheer startte in 1997 vooral als een regionale dienstverlener. Naast een landelijke dekking (we hebben klanten in alle provincies van Nederland) opereren we sinds een aantal jaar ook internationaal met opdrachtgevers in Zwitserland, Portugal, Wit-Rusland, Litouwen, Rusland, Uruguay, Oekraïne en Taiwan.
Voor Bast Kwaliteitsbeheer is dit mede tot stand gekomen door het netwerk wat in de afgelopen jaren is opgebouwd.

SOCIAL MEDIA

Deel uw gedachten en ideeën met ons en doe een stap voorwaarts in kwaliteit.

 

CONTACT

Krimweg 74A
7351 AW Hoenderloo
Nederland
info@kwaliteitsbeheer.nl
+ 31 6 252 31 701

Dutch NL English EN