De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) is een cruciaal begrip als het gaat om voedselveiligheid. Het verwijst naar de maximale hoeveelheid van een stof die een persoon dagelijks, levenslang kan innemen zonder dat het schadelijk is voor de gezondheid. Dit geldt voor stoffen die bewust aan voeding worden toegevoegd, zoals E-nummers, diergeneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen.
Wat houdt ADI precies in?
Stoffen die niet van nature in voeding voorkomen, krijgen een ADI om te bepalen hoeveel ervan veilig kan worden geconsumeerd. Denk bijvoorbeeld aan conserveermiddelen (E-nummers) of residuen van bestrijdingsmiddelen. Deze limiet wordt uitgedrukt in milligram per kilogram lichaamsgewicht, wat betekent dat de hoeveelheid die een persoon veilig kan consumeren, afhankelijk is van het gewicht. Voor een persoon van 70 kilo die een stof binnenkrijgt met een ADI van 40 mg/kg, betekent dit dat deze dagelijks 2,8 gram van de stof binnen mag krijgen.
Hoe wordt ADI vastgesteld?
De ADI wordt vastgesteld op basis van dierproeven, waarbij de hoogste dosis zonder negatieve effecten (de zogeheten NOAEL) wordt bepaald. Om veiligheidsredenen wordt de NOAEL gedeeld door 100, om rekening te houden met verschillen tussen mensen en dieren, en de gevoeligheid van kwetsbare groepen zoals kinderen of ouderen.
Naast ADI: Acute Referentie Dosis (ARfD)
Voor bestrijdingsmiddelen, contaminanten en diergeneesmiddelen wordt naast de ADI ook een acute referentie dosis (ARfD) vastgesteld. Dit geeft aan hoeveel van een stof je binnen 24 uur zonder risico kunt consumeren, bijvoorbeeld bij incidentele blootstelling via voedsel of water.
De ADI en ARfD zijn essentieel om de veiligheid van ons voedsel te garanderen en zorgen ervoor dat er strenge limieten zijn aan hoeveel we van bepaalde stoffen binnenkrijgen.
Wanneer je als producent levensmiddelen maakt, moet je rekening houden met verschillende aspecten van de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) en de Acute Referentie Dosis (ARfD) om te voldoen aan de voedselveiligheidsnormen en om consumenten te beschermen. Hier zijn de belangrijkste aandachtspunten:
De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) voor zware metalen onder andere lood, cadmium, kwik en arseen wordt regelmatig bijgewerkt door internationale gezondheidsorganisaties. Actuele waarden zijn beschikbaar via bronnen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het RIVM.
Bast Kwaliteitsbeheer krijgt geregeld de vraag om analyses en de uitslag te verifiëren en staan in deze graag klaar voor u!
© 2017 Bast Kwaliteitsbeheer. Alle rechten voorbehouden | Care Media
Bast Kwaliteitsbeheer 2017