Voedselveiligheid is een voornaam voorrecht. In Nederland gaat de consument ervan uit dat er geen schade ontstaat bij het nuttigen van eet en drinkwaren. De inhoud wordt geopend en wordt zonder twijfel geconsumeerd. Dat vertrouwen is het resultaat van een goed georganiseerde en gecontroleerde keten,
In de keten van boer en bord heeft iedere schakel de verantwoordelijkheid om mogelijke verontreinigingen als ziektemakers, schadelijke chemische stoffen of product vreemde materialen die voedsel onveilig maken tegen te gaan.
De Global Food Safety Initiative is geen certificeringsstandaard maar een platform dat bestaande standaarden voor voedselveiligheid kwalificeert op het gestelde eisenpakket. Die zijn gericht op richtlijnen die komen vanuit retailers, producenten, consumenten en voedselveiligheidsdeskundigen.
Wereldwijd hebben grote retailers een aantal certificeringen GFSI erkend: De meest toegepaste schema’s zijn BRC, IFS en FSSC 22000. Naast voedselveiligheid gaan deze standaarden ook in op de integriteit van voedsel, duurzaamheid en de wijze waarop locaties zijn afgeschermd.
De uitgangspunten en organisatie van GFSI is te vinden op https://mygfsi.com/.
De basis voor voedselveiligheid ligt in de ontwikkeling van een HACCP-systeem. HACCP ( Hazard Analysis and Critical Control Points) certificering is geen onderdeel meer van GFSI.
De systematiek is nog wel de basis van gevaren identificeren en risico’s analyseren om tot een boring te komen van CCP’s.
Certificering voor voedselveiligheid en kwaliteit
Er zijn vele soorten certificeringsstandaarden waarin eisen aan voedselveiligheid en kwaliteit zijn vastgelegd. Deze gaan in op de aard van levensmiddelen en verpakkingen, de bedrijfsinrichting en processen (handel, productie of logistiek).
Veel bedrijven krijgen te maken met een standaard die GFSI erkend moet zijn. Voorbeelden daarvan zijn:
FSSC staat voor Food Safety System Certification en bestaat uit de norm eisen van ISO 22000 met aanvullende basisvoorwaarden. ISO 22000 is een internationale norm die de eisen voor een managementsysteem voor voedselveiligheid beschrijft voor alle organisaties in de voedselketen.
Zie voor de organisatie ook de website: https://www.fssc22000.com/.
IFS staat voor Internation Food Standard. De standaardhouder wil handelsbedrijven en industriële ondernemingen controleren aan de hand van uniforme standaards. Daaruit moet blijken of de productie en diensten van hun producenten, logistieke ondernemingen en brokers/agenturen in staat zijn om een product, dat aan de voedselveiligheidsvoorschriften en klantspecificaties voldoet, te behandelen of te produceren en logistiek te verhandelen.
Zie voor meer info ook: https://www.ifs-certification.com/
BRC GS- staat voor British Retail Consortium Global Standard en is door retailers opgezet. Het is gericht op harmonisatie van voedselveiligheidsnormen in de hele toeleveringsketen van supermarkten. Het bevat eisenpakketten voor voedselveiligheid, verpakkingsmaterialen, opslag en distributie, consumentenproducten, agenten en makelaars, detailhandel, glutenvrij, plantaardige en ethische handel. Retailers willen zo klanten veilig, legaal voedsel aanbieden van constante hoge kwaliteit.
De website biedt meer info: https://www.brcgs.com/