Opleiding Coördinator voor kwaliteit op basis van Competentie

Regelmatig vragen onze klanten of wij iemand weten voor de afdeling kwaliteit. Of welke opleiding tot kwaliteitsmanager geschikt is. Veel opleidingen zijn te algemeen. Kwaliteitsmanager binnen de voedingssector vraagt meer en vaak groei je naar een dergelijke functie toe. Met de opleiding Coördinator voor kwaliteit op basis van Competentie bieden wij een gedegen handvat.

Het is een praktijkgerichte opleiding tot kwaliteit coördinator/manager met een duur van zes maanden. Voorwaarde is een passende werkomgeving. Deze opleiding is bedoeld voor:

– Medewerkers binnen productie-, handels- of logistiek bedrijven in de voedingssector;
– Medewerkers die kwaliteitstaken willen uitvoeren, organiseren, controleren en/of verbeteren maar hier niet in zijn opgeleid;
– Medewerkers die zich beter willen voorbereiden op certificeringsaudits, inspecties vanuit wethandhavers en of klantbezoeken;
– Medewerkers die vakjargon op het gebied van kwaliteit beter willen plaatsen en daarmee beter aansluiten bij de keten waarin ze zich bevinden. Dit door interpretatie en beoordeling van     leveranciers(informatie), laboratoriumuitslagen en ontwikkeling van opleidingsinstrumenten;
– Medewerkers die kwaliteitssystemen willen ontwikkelen, implementeren, verifiëren en verbeteren.

Dus heeft u affiniteit met kwaliteit binnen uw organisatie, maar mist u fundamentele achtergrond of essentiële basiskennis? Meld u dan aan!

De opleiding  is opgedeeld in een trainingssessie per drie weken, gedurende zes maanden die u volgt in ons culinair technologisch centrum in Hoenderloo. Per sessie ontvangt u praktijkgerichte huiswerkopdrachten waarmee u direct op de werkvloer aan de slag kan.

In acht sessies stomen wij u klaar voor een carrière in kwaliteitswerk.
Uw werkomgeving is de basis van het opleidingstraject.

Intervisie vanuit de groep, inbreng van gastsprekers, bezoek op de werkvloer en ervaring van de trainer vormen een schat aan kennis om mee te gaan in het continue verbeteren van kwaliteit.

Overzicht van de opleiding:

Data en tijd: woensdagen van 13.00 tot 19.15 uur 1x per drie weken. Startdatum voorjaar 2022.

Les 1: Cultuur, organisatie en beleid
Hoe vertaalt visie op kwaliteit zich naar missie en heldere doelstellingen?
Wie dragen verantwoordelijkheden op het gebied van kwaliteit en vertaalt zicht dit terug in functieomschrijving?
Op welke wijze wordt kwaliteit een onderdeel van het team in denken en doen?
Welke maatstaven zijn er, en welke zijn van toepassing binnen jouw organisatie?

Les 2: Proces, Product en Werkomgeving
Hoe geef je een helder processchema weer? Wat en hoe werk je stap voor stap uit in het processchema?
Welke productgroepen kunnen we onderscheiden op basis van technologische eigenschappen?
Welke basisvoorwaarden zijn er voor de uitvoer van je processen.

Les 3: Gevaren identificatie en Risicoanalyse op basis van HACCP-principes
We gaan dieper in op mogelijk fysische, chemische en microbiologische gevaren die samenhangen met verschillende productgroepen.
We onderzoeken een stuk theorie over microbiologie, allergenen, voorkomende residuen en overige chemische contaminanten en veel voorkomende productvreemde delen.
Hoe wordt bericht in de RASFF – the Rapid Alert System for Food and Feed database RASFF vanuit de Europese Commissie?
Stel beheersmaatregelen op en geef ze op basis van risicoanalyse de status die nodig is voor boring: CCP of Algemene beheersmaatregelen.
Ontdek de terminologie in diverse certificeringsprogramma’s

Les 4: Certificeringstandaarden en basis wet- en regelgeving
Op welke wijze is nationale wetgeving gebaseerd op EU-wetgeving? Waar hebben we in Nederland mee te maken?
Hoe kan wetgeving in andere EU-landen verschillen?
Wat zijn de meest gevraagde certificeringsstandaarden en welke overeenkomsten en welke verschillen zien we in die standaarden.
Hoe kan ik aansluiten binnen de keten (afnemers) en hoe sluiten ketenpartners (leveranciers) aan bij ons?

Les 5:
Ontwikkelen van basis procedures voor inkoop, leveranciersbeheersing, traceerbaarheid, klachtafhandeling, incidenten en recall.
Op operationeel vlak (bij productie en logistieke bedrijven) basis hygiëne procedures en hun uitwerking.

Les 6: Ontwikkeling van procesbeheersactiviteiten
Toetsingskaders en validatiestappen. Laten uitvoeren van analyses en lezen van analyse uitslagen. Inclusief de module valideren en verifiëren met introductie tot intern auditor.

Les 7:
Verificatie activiteiten door externe partijen en certificerende instanties, inclusief bedrijfsbezoek voor uitvoer van externe audit.
Praktijkgerichte uitvoerende opdracht aan het eind van deze sessie.
Sessie wordt afgesloten met een in te leveren praktijkgerichte opdracht voor binnen de eigen organisatie.

Les 8: Bespreking van het eindproduct per deelnemer
Omgaan met planning van kwaliteitstaken.
Voorbeelden van een kwaliteitsagenda
Organisatie van communicatie / overlegmomenten met betrekking tot kwaliteit/ voedselveiligheid.
Opvolging van corrigerende maatregelen.

Een toets gebaseerd op de thema’s van de training.

Overige informatie:
De kosten bedragen € 1.425,- exclusief 21 % btw per persoon. Dit is inclusief trainingsmateriaal en bij het slagen na de toets een deelnamecertificaat.
De sessies worden voorlopig georganiseerd ten kantore van Wiejelo Equipment Laan van Het Omniversum 20 in Apeldoorn. Zodra onze eigen locatie klaar is, bent u welkom bij het Culinair Technologisch Centrum aan de Krimweg 74A te Hoenderloo.

De opleiding gaat door als er minimaal 6 deelnemers zijn. Tijdens de trainingsdagen zorgen wij voor koffie, thee en een afsluitend hapje.