BRC-GS Food versie 9 is begin 2023 in werking getreden. Bij de BRC gecertificeerde bedrijven die we in onze klantenkring hebben, mochten we de overgang naar de nieuwe versie van de norm begeleiden. Dit is soepel verlopen en inmiddels hebben we de meeste BRC-certificeringsaudits alweer achter de rug.
IFS Food versie 8 is inmiddels ook uitgebracht en gaat per 1 januari 2024 definitief in werking. Bedrijven kunnen er overigens voor kiezen om per 1 oktober 2023 al tegen de nieuwe versie van de norm geauditeerd te worden.
De nieuwe versie van de norm kent 4 nieuwe normelementen, betreffende validatie van het HACCP-plan, management van chemicaliën, onderbouwing van het omgevingsonderzoek en implementatie van correcties bij afwijkingen.
Binnen een aantal bestaande normelementen is een uitbreiding doorgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld de nadruk gelegd op duurzaamheid, dit onderwerp moet in het bedrijfsbeleid nadrukkelijk naar voren komen.
Op een aantal plaatsen is de tekst van de norm aangepast ter verduidelijking en is deze aangescherpt. Voorbeelden hiervan zijn de diepgang in traceertesten, productontwikkeling, validatie en interne audits.
De met IFS Food 8 samenhangende normen, waaronder de Codex Alimentarius en ISO-22003-2 (richtlijnen voor certificerende instellingen), zijn opgenomen in de nieuwe norm. Verder is ook de scoringssystematiek aangepast; de B-score maakt een herintrede (geen punt van aandacht meer maar een lichte afwijking met puntaftrek) en er is nu ook een mogelijk om een normelement als ‘niet van toepassing’ aan te duiden.
FSSC-22000 versie 6 is in juni gepubliceerd. De nieuwe norm gaat in per 1 april 2024.
De ISO-normen waarop FSSC-22000 is gebaseerd (ISO-22000 en ISO-22002) zijn niet gewijzigd. De wijzigingen in versie 6 betreffen de aanvullende vereisten die FSSC-22000 in het certificeringsschema heeft opgenomen.
Ook voor deze norm geldt dat ISO-22003-2 is opgenomen en dat er aandacht moet worden geschonken aan duurzaamheid. Verder zijn de vereisten tekstueel uitgebreid en verduidelijkt en wordt meer diepgang verwacht in onderwerpen zoals claims, bedrijfscultuur, allergenenmanagement, omgevingsmonitoring, kwaliteitscontroles, beheersen van productvreemde delen, management van apparatuur, voedselverspilling en communicatie.
Global Gap Chain of Custody heeft een nieuwe versie van de interne checklist uitgebracht, dit betreft versie 6.1. Deze checklist is waar mogelijk vereenvoudigd en op een enkele plek uitgebreid. Aandacht moet worden geschonken aan voedselverlies en afvalvermindering, dit moet zelfs vertaald zijn in een bedrijfsdoelstelling.
Implementatie van nieuwe versies van normen
Zoals u van ons gewend bent zullen we via transitietabellen en validatierapporten de documenten in het handboek aanpassen en zullen we waar nodig de wijzigingen in de praktijk doorvoeren. Uiteraard bespreken we de wijzigingen met u, zodat u bij de eerstvolgende audit tegen de nieuwe norm goed beslagen ten ijs komt.
Bast Kwaliteitsbeheer startte in 1997 vooral als een regionale dienstverlener. We hebben een landelijke dekking met klanten in alle provincies van Nederland. Maar ook internationaal hebben we opdrachtgevers in Zwitserland, Portugal, Uruguay, Pakistan, India, Zweden, Duitsland, Tsjechië, Italië, Oostenrijk en Taiwan.
Voor Bast Kwaliteitsbeheer is dit mede tot stand gekomen door het netwerk wat in de afgelopen jaren is opgebouwd. Dank voor de vele keren van mond tot mond reclame.
Krimweg 74A
7351 AW Hoenderloo
Nederland
info@kwaliteitsbeheer.nl
+ 31 6 252 31 701
KVK: 58470697