Door Sam van der Hoeven.
28 mei j.l. heeft de NVWA het jaarrapport over 2023 gepubliceerd. Een ideaal moment om ook voor ons, onze ervaringen te delen van de afgelopen maanden.
Aanpassing Meldwijzer
De NVWA heeft onlangs de meldwijzer aangepast. Waar voorheen een duidelijk document beschikbaar was, is er nu een website waar wij het mee moeten doen. Hierin ontbreekt de stroomdiagram, die voor de ondernemer erg veel duidelijkheid kon geven. De NVWA heeft nu de keus gemaakt een website toe te wijden aan dit onderwerp. Het is cruciaal dat meldingen binnen 4 uur worden gedaan. Deze snelheid is van groot belang om de veiligheid te waarborgen en mogelijke risico’s te minimaliseren. Dat hier een noodzaak achter hangt zien wij ook in de handhaving erin. Wij hebben hierin al enkele voorbeelden meegemaakt waarbij een waarschuwing of zelfs een boete het gevolg was van niet-tijdige melding. Voor het doen van meldingen kunnen jullie terecht op de NVWA-website. Ter informatie wat termologie van de NVWA site:
‘’Onveilig wordt beschreven in artikel 14 van de Algemene Levensmiddelen Verordening (EG) 178/2002: Het gaat om voedselveiligheid in de ruime zin van het woord, dus ook als de afwijking niet direct schadelijk is. Onder een onveilig levensmiddel wordt verstaan een schadelijk, maar ook een ongeschikt levensmiddel. Ook als consumenten mogelijk ziek zijn geworden door consumptie van een levensmiddel is sprake van een onveilig levensmiddel.’’
Monstername
Daarnaast willen we jullie op de hoogte brengen van belangrijke informatie met betrekking tot monstername. Inspecteurs van de NVWA kunnen op elk moment binnenvallen om monsters te nemen. Bij een inspectie ontvangt u een lijst met de meegenomen items, die tegen winkelwaarde terug gefactureerd kunnen worden. Indien een analyse van de monsters een overschrijding van de limieten aantoont, wordt u hiervan altijd op de hoogte gesteld en dient u direct actie te ondernemen. Bovendien heeft u altijd het recht om de juiste uitslagen van de inspecties op te vragen, aangezien deze niet standaard gedeeld worden.
Aangepast Allergenenbeleid
Het ministerie van VWS heeft het allergenenbeleid aangescherpt om de veiligheid en transparantie voor consumenten te vergroten. Voedingsmiddelenbedrijven moeten nu nog zorgvuldiger zijn bij het labelen van producten en het beheersen van kruisbesmetting. Het is essentieel dat alle allergenen correct en duidelijk worden vermeld op verpakkingen. Zie ook ons andere nieuwsbericht.
Verfijning MOAH-beleid
Daarnaast is het beleid rondom MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) verder aangescherpt. Dit betekent dat er strengere controles en maatregelen zijn ingevoerd om de aanwezigheid van deze schadelijke stoffen in voedingsmiddelen te beperken. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat MOAH-niveaus binnen de vastgestelde limieten blijven, in lijn met de Europese regelgeving. Dit vraagt om nauwkeurige monitoring en samenwerking met leveranciers om te voldoen aan de gestelde eisen en de veiligheid van onze producten te waarborgen.
Wij raden aan om de volledige beleidsdocumenten van de NVWA te lezen om volledig op de hoogte te zijn van alle details en verplichtingen. Het is van groot belang dat we samen blijven werken aan de naleving van deze regels om de gezondheid en veiligheid van de consument te garanderen.
We hopen dat deze informatie jullie helpt om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en richtlijnen van de NVWA. Samen kunnen we zorgen voor een veilige en verantwoorde werkomgeving.
© 2017 Bast Kwaliteitsbeheer. Alle rechten voorbehouden | Care Media
Bast Kwaliteitsbeheer 2017