Kwaliteit Onderweg- Een bijdrage van SamOp 19 januari werd Nederland plots overvallen door een witte deken. Nou ja, dekentje. Want nu klinkt dit bijzonder heftig, maar de sneeuw was niet meer dan 1 cm dik. Sterker nog, in de middag was het al weer verdwenen.

Maar alsnog, het was glad en glibberig. En daar kwam iedereen achter die op de A12 reed rondom Bunnik. Zo ook Sam, die deze dag vroeg op pad was om een Global Gap chain of Custody audit te begeleiden in Maasdijk. Vroeg op pad, want te laat komen is een eigenschap die Sam slecht past.

In de vorige kwaliteit onderweg heeft u kunnen lezen over het nieuwe wagenpark. Sam had feitelijk maar eén wens op de optie lijst. En dit waren winterbanden. Nu moet ik zeggen dat de auto het keurig deed onder omstandigheden. Even verderop was een vrachtwagen van de weg gegleden en reed er een stoet van auto’s stapvoets. Toen viel op hoe belangrijk winterbanden zijn. Mensen met winterbanden reden rustig maar gestaag verder. Enkele automobilisten gleden van links naar recht en waren zelfs onbestuurbaar. Met ongelukken tot gevolg.

Aangezien de rit naar Maasdijk lang duurde is er ook genoeg tijd te denken.
Onverwachtste sneeuw in de winter is als een onaangekondigde audit als je gecertificeerd bent voor FSSC22000, IFS of BRC. Je weet dat het gaat komen. Je weet alleen niet wanneer. En je kunt het ook niet voorkomen dát het een keer voorkomt.

Wat je wel kunt doen is voorbereiden voor de audit. Monteer winterbanden onder je kwaliteitssysteem en krijg grip. Ken je auto/systeem en weet waar alles staat. Daarnaast, vaak valt het wel mee hoe spannend het allemaal is. Je kunt prima door de sneeuw rijden als je weet wat je doet. Daarom is dit het zeer belangrijk goed voor te bereiden en je systeem te kennen. En mocht je dan toch uit de bocht vliegen, zoek een oorzaak en stel een preventieve maatregelen in zodat je een volgende keer voorkomt.

Daarnaast zijn wij geen automonteur maar helpen wel graag bij het proces om eigenaar te worden van je eigen systeem.
Op dit moment is een groep deelnemers bezig om richting het einde toe te werken van de opleiding Coördinator voor kwaliteit op basis van Competentie. Een leerdoel van deze opleiding is meer grip te krijgen op hun kwaliteitssysteem. Maar ook hoe om te gaan met (onverwachte) veranderingen en de implementatie hiervan binnen hun systeem. En de organisatie en voorbereiding op onaangekondigde audits.

In het najaar start weer een nieuwe ronden, welke we ook Engelstalig gaan aanbieden. Bij meer informatie: Info@kwaliteitsbeheer.nl. Samen streven naar kwaliteit! U leest er meer over op onze website… of nieuwsflits.

UP