Afbeelding: Pronkstilleven, Adriaen van Utrecht, 1644, Rijksmuseum Amsterdam
Vida Food is flexibel in het maken van pure smaken
In de eerste editie van onze nieuwe rubriek staat Vida Food uit Zevenaar centraal.
De duurzame relatie begon nadat Bast Kwaliteitsbeheer in 2000 startte met het begeleiden van dit unieke familiebedrijf. Met het bedrijf verhuisden we inmiddels al 2x mee en dit interview vond plaats op hun onlangs opnieuw uitgebreide locatie in Zevenaar. Aan het woord zijn Dennis Nolten en Iole Nolten-Ghiani, de huidige eigenaren, en de nieuwe generatie in de persoon van oudste zoon Nick.
De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1980 en is rechtstreeks toe te wijzen aan de vluchtelingenstroom uit Nederlands-Indië na de soevereiniteitsoverdracht tot de republiek Indonesië. Daarmee kwam ook een nieuwe eetcultuur naar Nederland. De vader van Dennis wilde hierop inspelen door het maken van authentieke producten als Tempeh, pindasauzen en een keur aan Oosterse sauzen die hij aanbood aan de vele pensions waar deze mensen werden gehuisvest.
Dennis vertelt: ‘Mijn vader had het idee en startte eerst met 2 broers. Deze samenwerking verliep minder voorspoedig en zo kwam ik er, na mijn dienstplicht, als vanzelf bij. Ook Iole die al een baan had hielp volop in de weekenden. Een echte familie aangelegenheid waarbij ze samen met mijn zus de tempeh met de hand inpakte en ook sauzen afvulde in flesjes. De kern van het bedrijf draaide op onderscheidende kwaliteit. We hebben altijd geprobeerd om met de beperkte middelen zo precies mogelijk te werken. Veel handmatig en nu meer en meer geautomatiseerd’.
Kwaliteit is een logische drijfveer maar werd vooral belangrijk na de invoer van HACCP wetgeving in 1997.
‘Toen moesten we onze controles ook op papier kunnen aantonen’ vervolgt Dennis. ‘Daarbij heb ik zo goed mogelijk zelf een handboek opgesteld maar met meer dan 20 CCP’s was dit niet de goede interpretatie volgens de toenmalige handhaver: de Keuringsdienst van Waren dat in 2002 de naam wijzigde in de NVWA. Juist op dat moment stond een jonge docent levensmiddeltechnologie op zijn motor voor de deur om voor zijn leerlingen idee-producten op te doen. Hij bleek naast docent ook een adviesbureau te hebben en kon met parate kennis aan de slag’.
De interviewer herinnert zich nog hoe de hartelijkheid bleek uit de overladen motortassen en rugtas waarmee hij richting school terugkeerde. En met zijn nieuwbakken 9e opdrachtgever sinds oprichting van Bast Kwaliteitsbeheer.
Nick interrumpeert:’ Kwaliteit is de kernwaarde van ondernemen. Authentieke producten maken waarin kwaliteit blijkt uit de toegepaste grondstoffen en inzet van toegewijde mensen. Dat geeft als uitkomst voedselveilige en goede eindproducten. Een uitdaging. Toen en nog meer nu. Vooral het vinden van gedreven teamleden is niet makkelijk. Ook de toenemende eisen vanuit de markt houden je scherp. Daar waar toen de wetgeving veel uitdaging gaf, zijn het nu vooral ook bijkomende eisen vanuit GFSI gestuurde schema’s’. Iole voelt daarbij ook de uitdagingen bij de verkrijgbaarheid van grondstoffen: ’Om aan voldoende hoeveelheden van de goede grondstoffen te kunnen komen zijn we zelf gaan importeren. Met de nodige normen waaraan we als eerste ontvanger in de EU moeten voldoen’.
Dennis zag dat zijn bedrijf in de regio een voorbeeld positie innam. ‘De NVWA kwam zelfs op verzoek langs met nieuwe collega’s om ervaring op te laten doen. En bij een nieuw thema werd gekeken hoe de interpretatie verliep binnen ons bedrijf’.
‘Betrokkenheid van personeel wordt gestimuleerd door ze zelf controletaken te geven. En er is een sterke aansporing om elkaar aan te spreken om schone en hygiënische basisvoorwaarden te borgen’. Nick ziet kwaliteit als een gedeelde verantwoordelijkheid: ‘Hierin waren we in onze keten onderscheidend. We liepen echt voorop zoals als eerste HACCP gecertificeerd te zijn. Toen vroegen diverse supermarkten ons als producent om BRC te behalen. Dat ging ons qua pand, proces en personeel prima af. Maar de keten had moeite onze kwaliteitsvragen te beantwoorden Dat leidde in 2013 er toe dat we van BRC overstapten naar de toen meer praktische FSSC 22000. We haalden met BRC het hoogste AA niveau maar zouden door onvolledige leveranciersinformatie anders gaan scoren. Nu is het anders, maar toen werd de hele keten tot BRC verplicht. GFSI is nu de basis en dat is op zich qua harmonisatie een goede zaak. Toch volstaat FSSC 22000 nog steeds prima, al zou een overstap naar BRCGS ook prima kunnen voor ons’.
Uitdagingen kent het management team genoeg:’ Energie prijzen die door het dak gingen. Schepen geblokkeerd in het Suez kanaal of die daardoor moeten omvaren met enorme stijgingen van grondstofprijzen. Onze kruiden komen vanuit het Verre Oosten. We zijn daar heel afhankelijk van.
Maar ook de concurrentie die China biedt in fabricage’. Het zet er ons ook toe om met duurzame alternatieven te komen en ons scherp te houden’.
Voor de toekomst wijst Dennis naar Nick:’ We doen veel met een klein team. Als er iemand ziek is heeft dit direct gevolgen op onze capaciteit. En we kunnen niet lukraak mensen aannemen en op de reserve bank zetten. Daarnaast spelen we in op de trend voor gezond voedsel. Beperkte toepassing van additieven (of liefst in het geheel niet)’.
Team Vida Food kan bogen op een sterk kernteam als het gaat om personeel. Voor ons is dat de motor waarop al onze activiteiten draait. Een rendabel proces mogelijk maken met telkens stijgende kosten vraagt om continue alertheid. We zijn ons bewust dat een goede prijs moet worden geboden, maar dat kan niet ten koste gaan van de kwaliteit die we voor ogen hebben.
Meer info over Vida Food vind u ook op https://www.vida-rtp.nl/
© 2017 Bast Kwaliteitsbeheer. Alle rechten voorbehouden | Care Media
Bast Kwaliteitsbeheer 2017