Per 1 maart 2021 is het nieuwe GMP+ schema in gebruik gesteld. Na een gewenningsperiode van een half jaar, moest per 1-9-2022 bij elke nieuwe certificering en hercertificering het nieuwe schema worden gebuikt. Deze eis is later herzien; ook na 1-9-2021 kon nog worden gekozen voor een certificering tegen het oude schema, mits binnen 3 jaar de overgang naar het nieuwe schema wordt gerealiseerd.
Bij tussentijdse audits was (en is) er de mogelijkheid om te kiezen voor het oude schema (de uit 2010 stammende A, B, C en D documenten). Per 1-9-2024 moeten echter alle GMP+ gecertificeerde bedrijven voldoen aan het 2020 schema.
In het afgelopen jaar hebben we een aantal bestaande certificeringen omgezet naar het nieuwe schema en hebben we bedrijven begeleid die voor het eerst de certificering zijn aangegaan. In september 2021 waren we zelfs betrokken bij het eerst bedrijf in Nederland dat tegen de nieuwe norm is gecertificeerd!
https://www.gmpplus.org/nl/publications/gmp-news/first-company-certified-gmp-fc-scheme-2020/
Het nieuwe schema heeft een structuur die vergelijkbaar is met ISO standaarden. Omdat wij ruime ervaring hebben met ISO-22000, is de overgang tot nu toe vlot verlopen. Voor de meeste diervoederbedrijven is het even wennen aan termen zoals ‘contextanalyse’ en ‘het begrijpen van behoeften en verwachtingen van belanghebbende partijen’. In de praktijk valt dit echter reuze mee en hebben we dit praktisch kunnen vertalen naar eenduidige, heldere en complete handboekdocumenten.
Inmiddels is er al weer sprake van geüpdatete versies van de belangrijke GMP+norm waarin de vereisten staan voor bedrijven, de zogeheten R1.0. Reden voor wijzigingen is met name een auteursrechtelijke claim van de NEN (Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut). De nieuwe versie van R1.0 heeft dezelfde inhoud, maar met een andere tekst.
Een aantal certificerende instellingen heeft even een jaar gewacht met certificeren tegen het nieuwe schema vanwege onduidelijkheden t.a.v. interpretatie van de nieuwe standaard. Nu de ‘kinderziektes’ uit het systeem zijn wordt de nieuwe standaard nu volop ingezet.
Bast Kwaliteitsbeheer startte in 1997 vooral als een regionale dienstverlener. Naast een landelijke dekking (we hebben klanten in alle provincies van Nederland) opereren we sinds een aantal jaar ook internationaal met opdrachtgevers in Zwitserland, Portugal, Wit-Rusland, Litouwen, Rusland, Uruguay, Oekraïne en Taiwan.
Voor Bast Kwaliteitsbeheer is dit mede tot stand gekomen door het netwerk wat in de afgelopen jaren is opgebouwd.
Krimweg 74A
7351 AW Hoenderloo
Nederland
info@kwaliteitsbeheer.nl
+ 31 6 252 31 701