FSSC-22000: van versie 5 naar versie 5.1

In 2020 is bij alle FSSC-22000 gecertificeerde bedrijven versie 5 van de norm geïmplementeerd. Inmiddels is er alweer een nieuwe normversie uitgebracht: versie 5.1. Reden van aanpassing is dat de norm in lijn is gebracht met de eisen die de GFSI aan voedselveiligheidsnormen stelt.

De invloed van het platform GFSI (Global Food Safety Initiative) wordt in alle voedselveiligheidsnormen zichtbaar groter en groter. In een volgende nieuwsbrief gaan we hier nader op in
Een gevolg is dat FSSC-22000, BRC en IFS alle benodigde normelementen in de standaard hebben opgenomen op zodanige wijze dat deze met elkaar en met GFSI in één lijn liggen.

De belangrijkste wijzigingen in versie 5.1 van de FSSC-22000 norm zijn in twee hoofdpunten te verdelen:
1. De set met aanvullende voorwaarden is uitgebreid met een aantal specifieke elementen. Naast aanscherping van o.a. vereisten ten aanzien van productontwikkeling, multi-site-certificeringen en voorwaarden ten aanzien van functionele verpakkingen, is de jaarlijkse review van productspecificaties (zowel grondstofspecificaties als eindproductspecificaties) een wat meer ingrijpende wijziging.
2. De bedrijfscultuur ten aanzien van kwaliteit en voedselveiligheid moet duidelijk aanwezig zijn binnen het bedrijf. Het management moet hier een helder beleid in voeren en de bedrijfscultuur ten aanzien van kwaliteit en voedselveiligheid moet aantoonbaar zijn binnen alle afdelingen welke hierop invloed hebben.

Aanvullende voorwaarden
De aanvullende voorwaarden die FSSC-22000 stelt zijn opgenomen in het basisvoorwaardenprogramma en uitgewerkt in diverse procedures. Voorafgaand of tijdens een bezoek van Bast Kwaliteitsbeheer nemen wij de nieuwe set met voorwaarden in het programma op. De aanvullingen worden verder geïmplementeerd tijdens de voorbereidingen op de externe audits.

BAST KWALITEITSBEHEER

Bast Kwaliteitsbeheer startte in 1997 vooral als een regionale dienstverlener. Naast een landelijke dekking (we hebben klanten in alle provincies van Nederland) opereren we sinds een aantal jaar ook internationaal met opdrachtgevers in Zwitserland, Portugal, Wit-Rusland, Litouwen, Rusland, Uruguay, Oekraïne en Taiwan.
Voor Bast Kwaliteitsbeheer is dit mede tot stand gekomen door het netwerk wat in de afgelopen jaren is opgebouwd.

SOCIAL MEDIA

Deel uw gedachten en ideeën met ons en doe een stap voorwaarts in kwaliteit.

 

CONTACT

Krimweg 74A
7351 AW Hoenderloo
Nederland
info@kwaliteitsbeheer.nl
+ 31 6 252 31 701

Dutch NL English EN