Ervaringen met de nieuwe BIO-verordeningen

In de vorige nieuwsbrief van begin januari 2022 informeerden wij u over de nieuwe bio-verordeningen. Inmiddels hebben wij bij een aantal bedrijven de jaarlijkse inspectie achter de rug.
Op een aantal opzichzelfstaande discussiepunten na, zien we de volgende trends:

  • Het document Bedrijfsinformatie (of Bedrijfsprofiel) moet volledige informatie bevatten over de biologische activiteiten. Er wordt meer diepgang gezocht in deze documentatie. Ook in de risicoanalyse moeten de biologische activiteiten voldoende beschreven zijn.
  • Er ligt een zware nadruk op de massabalans. Deze moest altijd al op orde zijn, maar nu wordt specifiek ook aandacht geschonken aan jaarvolumes en voorraadbeheer in de tijd (weten we op dit moment nog wat de voorraad 3 maanden geleden was?).
  • Specificatiebeheer: zijn de productgroepen goed verwoord, zijn recepten aanwezig en sluiten deze aan bij de productgroepen, wordt binnen de productgroepen goed aangegeven of er een aandeel niet-bio in het product kan zitten.
  • Gesloten keten. Is de leverancier gecertificeerd (dit was al een belangrijk punt) en is de afnemer gecertificeerd? Er wordt zeer specifiek gekeken naar producteigenaarschap bij bijvoorbeeld private label producten.

BAST KWALITEITSBEHEER

Bast Kwaliteitsbeheer startte in 1997 vooral als een regionale dienstverlener. Naast een landelijke dekking (we hebben klanten in alle provincies van Nederland) opereren we sinds een aantal jaar ook internationaal met opdrachtgevers in Zwitserland, Portugal, Wit-Rusland, Litouwen, Rusland, Uruguay, Oekraïne en Taiwan.
Voor Bast Kwaliteitsbeheer is dit mede tot stand gekomen door het netwerk wat in de afgelopen jaren is opgebouwd.

SOCIAL MEDIA

Deel uw gedachten en ideeën met ons en doe een stap voorwaarts in kwaliteit.

 

CONTACT

Krimweg 74A
7351 AW Hoenderloo
Nederland
info@kwaliteitsbeheer.nl
+ 31 6 252 31 701

Dutch NL English EN