DIERVOEDERVEILIGHEID

Veilige levensmiddelen worden gemaakt van ingrediënten die komen uit een betrouwbare keten.
Dierlijke ingrediënten als vlees, eieren, zuivel moeten komen van dieren die ook veilig voer hebben gehad. Verontreinigingen en ziekten komen via het dier alsnog op ons bord terecht.
Diervoederveiligheid is in diverse wetgeving en certificeringsstandaarden voor het telen, vervoeren, opslaan en verhandelen vastgelegd. Een bekende norm is GMP+.

GMP+:

GMP staat voor ‘Good Manufacturing Practices’. Een goede manier van produceren met een + die staat voor de integratie met de HACCP systematiek. Vanuit het principe van ‘Hazards Analysis’ en ‘het identificeren, determineren en beheersen van Critical Control Points’ wordt een voedselveiligheidsplan opgesteld. Ook is de ISO denkwijze van het continue verbeteren erin verwerkt door het opvolgen van de Deming-cirkel; ‘Plan, Do, Check, Act’.

Het GMP+ Feed Certificeringsschema stelt eisen aan faciliteiten, leveranciers, personeel, verificatie, analyse en documentatie. GMP+ International wil een transparante diervoederketen voor diervoederveiligheid en duurzaamheid borgen.